Brev til Osteoporoseforeningen efter foredrag i Nibe 27/10 2021

Oprettet d.

Osteoporoseforeningen kreds Nordjylland
Formand Anny Winther

Info møde v/ Apoteker Lene Just Jørgensen (Bjerringbro Apotek og Hammel Frijsenborg Apotek)

Efter overværelse af præsentationen onsdag d. 27.10.2021. Hvor emnet var Kalk og D-Vitaminer fortsætter foreningen at føre forbrugerne bag lyset.

Foredragsholder Apoteker Lene Just Jørgensen, var aldeles dårligt klædt på og viste manglende kendskab og viden omkring kalk og D vitaminer.
Det var mere et salgs informationsmøde for udokumenterede kalktabletter uden evidens for optagelse på knogler, samt dårlig vedligeholdelse af dagligt kalktab.

"Det kan man ikke være bekendt"

Produktforskellene.
Langt hovedparten af disse produkter er baseret på Calciumcarbonat (kridt). Der findes ikke et eneste tilfælde, hvor nogen af disse virksomheder i annoncer eller i egenproducerede redaktionelle artikler har dokumenteret effekten af deres produkter eller omtalt bivirkningerne. Der findes til gengæld utallige eksempler på udokumenterede positive postulater.

Der findes kun ganske få internationale undersøgelser af i hvilket omfang Calciumcarbonat dvs. kridt, optages fra tarmen. En af de få er en svensk undersøgelse af Ekman et al fra 1991, som viser en ringe optagelighed hos de mennesker, der har det største behov, nemlig kvinder efter overgangsalderen og mænd over 50 år. Undersøgelsen er dog mangelfuld, da den kun omfatter 14 personer, og den skelner, som de fleste andre undersøgelser, ikke mellem om optageligheden skyldes tilskud af kalk eller D-vitamin. Den videnskabelige dokumentation er således ikke til stede.

Dansk forskning i kalks optagelighed
Der foreligger ingen danske undersøgelser i kalkpræparaters optagelighed i knoglerne hos mennesker. Det nærmeste, man kommer er to undersøgelser:

  1. En undersøgelse foretaget i 1994 på Medicins-endokrinologis afdeling på Århus Amtssygehus af overlæge Peter Charles og nuværende overlæge på Randers Sygehus Lene Mortensen. Undersøgelsen omfatter det føromtalte produkt Unikalk fra PharmaVinci A/S. Undersøgelsen er baseret på unge og den anvendte metode er ikke standardiseret eller valideret.
    Tværtimod har flere andre undersøgelser vist, at måling af calcium i urin ikke er en anvendelig metode til at bestemme optagelighed på.
    Alligevel konkluderer undersøgelsen, at biotilgængeligheden af Unikalk er god. Der er dog ingen definition af begrebet biotilgængelighed.
  2. En undersøgelse på Rander Sygehus fra slutningen af halvfemserne, hvor man ville undersøge Calciumcarbonats + D-vitamins eventuelle positive indflydelse på knoglebrud som følge af osteoporose. Der deltog knap 2300 mennesker i undersøgelsen, hvoraf 33 pct. måtte udgå af undersøgelsen idet calciumcarbonaten gav forstoppelse og øvrige mavegener. Dette faktum er end ikke nævnt i den officielle publikation om undersøgelsen, og man har heller ikke nævnt det faktum, at man i undersøgelsen undlod at påpege dette overfor deltagerne for ikke at skræmme dem.
    Denne undladelse må siges også at have et vist etisk perspektiv.
    Den korrekte konklusion af resultaterne begrænser sig til, at undersøgelsen bekræfter andre forskningsresultater vedr. den gavnlige effekt af øget D-vitaminindtagelse.
    Effekten af Calciumcarbonat kan denne undersøgelse intet sige om, da der ikke er givet Calciumcarbonat og D-vitamin hver for sig.
    Forfatternes konklusioner er et typisk eksempel på positiv særbehandling af en hovedsponsor til denne undersøgelsen, nemlig producenten af kalktilskuddet.

Med venlig hilsen

Finn Jensen