Mail modtaget den 28.01.22 som bekræfter 25 års fejlbehandling

Oprettet d.

Henvendelse modtaget

Kære Finn,

vil blot takke dig for dit Borgerforslag vdr dokumentation for effekt af kalktilskud til forebyggelse af osteoporose. Jeg har netop delt linket til det i en gruppe for knoglesundhed på Facebook og håber, mange vil støtte det!

Jeg er selv ny diagnosticeret med Osteoporose. Jeg har som ung kvinde med lav BMI fået vejledning af min læge om at tage unikalk og D3 vit. tilskud. Dette har jeg så troligt indtaget i vel snart 25 år og alligevel viste en "tilfældig" dexascanning i sommers at jeg har svær osteoporose i en alder af 56  Øv....jeg føler mig i hvert fald vildledt og har siden smidt unikalk på porten og indtager nu kun calcium, der kan optages af kroppen samt spiser fødevarer rige på kalk.

Jeg håber, dit forslag får opbakning og ikke mindst vil skabe opmærksomhed omkring osteoporose og den forebyggende behandling med kalk.

MVH

Bodil Vestergaard

Vores besvarelse

22.02.22

Kære Bodil Vestergaard

Tak for din mail vedrørende din henvisning til Osteoporoseforeningen m.v.

Jeg har tidligere været kredsformand for Osteoporoseforeningen i Himmerland og troede længe på, at det var en forening for Osteoporose patienter. Jeg måtte efterhånden konstatere, at det ikke var tilfældet (Se link længere nede mht. en klage over artikler bragt i Ekstra Bladet som firmaet Pharma-Vinci klagede til pressenævnet over, men hvor Pressenævnet finder, at Ekstra Bladet ikke har tilsidesat god presseskik ), og jeg har for nylig opstartet en ny Osteoporoseforening med det formål at formidle valid information til forbrugerne.

Til kort orientering vedrørende sammenhængen mellem Osteoporoseforeningen og Industrien:
Der er adskillige eksempler på – hvad der må betragtes som en utilbørlig sammenhæng mellem Osteoporoseforeningen og i hvert fald dele af producenter af kalktabletter.

  • Firmaet Pharma-Vinci betaler for produktion af foreningens blad. Foreningens amtsformænd sender deres artikler til Pharma-Vinci, der herefter producerer de enkelte blade.
  • På listen over kommende arrangementer i foreningens regi, står foredragsholder opført som ansat i Osteoporoseforeningen. Eksempel: Arrangement i Horsens 3. november 2004. Foredragsholder Hanne B. Christensen, Osteoporoseforeningen. Hun er i virkeligheden ansat i Pharma-Vinci. Hun gentager foredraget i Give den 25. januar 2005.
  • I osteoporoseforeningens blad offentliggør overlæge Lene Mortensen, Randers sygehus med mellemrum en liste over Calcium præparater. Det er samme Lene Mortensen, der på Aarhus Kommunehospital stod bag undersøgelsen om kalktabletters optagelighed i kroppen - sponseret af Pharma Vinci. I den liste hun laver til Osteoporoseforeningens blad, nævner hun, at Pharma-Vinci’s produkt UniKalk er undersøgt for optagelighed.

Jeg vil i den forbindelse også henvise til følgende link, hvor der gives en ret grundig gennemgang af Osteoporoseforeningens og Pharma-Vinci’s ageren. Her undlader man bl.a. at oplyse at Pharma-Vinci havde modtaget en bøde på 10.000 kr af den lokale fødevareregion for at have overtrådt reglerne for markedsføring af kosttilskud: Kendelse fra Pressenævnet i sag 2004-6-140 (retsinformation.dk)

  • Ingen i Osteoporoseforeningens bestyrelse elle læger har nogensinde afkrævet dokumentation på de af foreningen annoncerede kalkprodukter bl.a. Unikalk m.v.
  • Annonceindtægter og økonomi har været vigtigere end foreningens medlemmer. På baggrund af disse forhold, nedlagt jeg mit hverv som kredsformand for Osteoporoseforeningen i Himmerland.
  • Idet jeg og Endokrinolog Hans Chr. Hoeck allerede dengang kunne forudse at kridt (calciumkarbonat) ingen effekt har og ikke kan anbefales
  • Et studie udført i 1996 i Randers af lægemidlet "Calcichew " (calciumkarbonat) viste, at produktet var uanvendelig til f forebyggelse og behandling af knogleskørhed.

Den grå kosttilskudsindustri har åbenbar i god tro kopieret produktet selv om lægemidlet i Lægemiddelstyrelsen ingen dokumentation har på produktet.

Konklusion

På baggrund af ovenstående må det være indlysende, at kalkpræparater, der har en gunstig effekt i relation til Osteoporose bør være underlagt lægemiddelstyrelsen. Osteoporoseforeningen og flere læger har desværre været medvirkende til at fejlbehandle den danske befolkning ved at promovere markedsføring af kalktabletter uden virkning.
Allerede i 1997 kunne det forudsiges at problemerne relateret til knogleskørhed ville vokse og i 2022 er der 8-900.000 som skønnes at være ramt af eller i risiko for knogleskørhed.