Ekstra Bladet: Plat på frygtet sygdom

Oprettet d.

Markedsføringen af vitamin-præparatet "Helle's K40" mod knogleskørhed er fyldt med løgn: 'Nu behøver dine knogler ikke smuldre bort. 12 års forskning har bevist, at et uskadeligt vitamin kan nedbringe kalktabet fra vores knogler. "Helle's K40" med K-vitamin er det første kosttilskud, der kan redde og fra den frygtede sygdom knogleskørhed.' Sådan står der i en annonce.

  • At der ikke findes et fnug af bevis for, at 40 kan helbrede eller forhindre knogleskørhed.
  • At kun et mindretal af danske kvinder kan opnå noget ved at spise produktet, hvis det overhovedet virker.
  • At det for nogle mennesker kan være direkte farligt at tage Helle's K40.

Disse tre oplysninger er kendt for firmaet 3H Pharma ApS - 3H står for Helle Holm Hansen - men firmaet har altså valgt ikke at give kunderne disse oplysninger. De får til gengæld at vide, at de bør tage tre tabletter hver dag. Men en pris på næsten en krone pr. tablet.

Knogleskørhed er et alvorligt problem. Derfor er der også mange penge at hente i at tilbyde en løsning. En daglig overdosis af K-vitaminer kan løse problemet, og firmaet henviser til hollandsk forskning. Som der jo stå i annoncen: 'Det hollandske forskerteam dr. Cees Vermeer og hans chefassistent Marjo Knapen har bevist, at K-vitamin kan redde og fra en alderdom med skøre knogler.'

Men Ekstra Bladet har talt med dr. Cees Vermeer og læst Helle Holm-Hansens markedsføring op for ham.
Han er ryste over, hvad hans navn bliver brugt til: - Åh nej, var han første reaktion. Det er vi slet ikke begyndt at studere. Vi ved, at K-vitamin kan mindske kvinders kalkudskillelse i urinen, men om det kan mindske knogleskørhed, ved vi ikke noget om.

FARLIGT

Allerværst er det måske, at det intetsteds i markedsføringen for Helle's K-vitamin står, at produktet faktisk kan være direkte sundhedstruende. Patienter, som er i fare for at få en blodprop, og som derfor får et blodfortyndende middel, skal holde sig meget langt væk fra K2-vitamin. Produktet ophæver nemlig virkningen af den blodfortyndende medicin, der kan være livsvigtig. For de mennesker, der er i blodfortyndende behandling, kan K-vitaminer i store doser være meget farlige. Patienterne er jo afhængige af behandlingens effekt, og den ophæves af K-vitaminet, siger overlæger Peer Grande, Rigshospitalet.
Han oplyser samtidig, at der er flere og flere danskere, som får blodfortyndende midler. Skønne spildte kræfter, altså, hvis de samtidigt hopper på Helle's K40.

MISTÆNKSOM

Dr. Cees Vermeer er helt enig med overlæge Peer Grande: Jeg har understreget over for firmaet, at hvis det ville markedsføre K40, så skulle det indbefatte en advarsel om, at midlet ikke bør indtages, hvis man er ordineret et blodfortyndende middel, siger han.
Heller ikke denne besked, har Helle Holm-Hansen rettet sig efter. Jeg var godt nok lidt mistænksom over for firmaet, siger Cees Vermeer og lyder meget ærgerlig over, hvad hans navn er blevet sat i forbindelse med.

Fra Ekstra Bladet, side 16 1. sektion, søndag den 6/12 1992